Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Μπουγιαμπέσα


1 λίτρο ζωμό ψαριού ή νερό
3 ΚΣ αφυδατωμένες νιφάδες κρεμμυδιού
3 σκελίδες σκόρδου, λιανισμένες
*180 γρ. όστρακα ψιλοκομμένα (φυλάξτε το ζουμί τους)
*240 γρ. χυμό τομάτας
2 κγ σόγια σως
1 κγ θυμάρι, σπασμένο
½ κγ ξύσμα πορτοκαλιού
1 δαφνόφυλλο, σπασμένο
2 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ½ αλάτι
½ κγ πιπέρι
1 φακελάκι γλυκαντικό
*960 γρ. φρέσκες φέτες ψαριού χωρίς το δέρμα (μπακαλιάρο, γλώσσα, πέρκα, λαβράκι… οτιδήποτε προτιμάτε)
2 φλ. φασολάκια
*480 γρ. ουρά αστακού, κομμένη σε κομμάτια
*240 γρ. ωμές γαρίδες, αποφλοιωμένες (κρατήστε την ουρά)

Σε μια μεγάλη βαριά κατσαρόλα, βράζουμε το ζωμό του ψαριού ή το νερό, σκεπάστε μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον ζωμό οστράκων, το χυμό τομάτας, τα μπαχαρικά και τα αρωματικά για 1 ώρα. Προσθέστε το ψάρι και τα φασολάκια, βράστε σε δυνατή φωτιά για 5'. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και ρίξτε τον αστακό και τις γαρίδες. Μαγειρέψτε μέχρι οι γαρίδες να γίνουν ροζ, για περίπου 5'. Προσθέστε τα όστρακα ίσα να ζεσταθούν όχι όμως να βράσουν. Σερβίρεται το ψάρι και τον ζωμό σε μεγάλο μπωλ σούπας. Βγαίνουν 8 μερίδες και είναι υπέροχο βραδινό πιάτο που σερβίρεται με ψιλοκομμένη πράσινη σαλάτα.

Σημείωση: προσθέστε 60 γρ. ψαριού για κάθε άντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου